top of page

Jak vypadá epoxidová pryskyřice a jaká je její chemická reakce?

Aktualizováno: 11. 1.

aneb, CO JE TO TEN EPOXID?


Epoxidové pryskyřice které používáme na silnovrstvé nátěry podlah (do 5 mm) jsou nízkomolekulární medovité kapaliny.


Jedná se o polymer, který byl objevený již ve 30. letech 20. století. Tuto hmotu, která je v průběhu let samozřejmě stále vylepšována, používá člověk tedy takřka 100 let.


Základní epoxidová pryskyřice je bezbarvá až nažloutlá hmota, do které se přidávají barevné pigmenty. Tato barevnost je charakterizována vzorníkem RAL. Do základní-transparentní epoxidové pryskyřice můžeme přidat kromě pigmentů také různé glitry, fosforový nebo metalický prášek.


Hmota, jejíž viskozita je podobná medu, získá díky chemické reakci s tvrdidlem pevnou strukturu. Spojením dvou složek A+B (tvrdidlo) dojde ke zvýšení teploty a ke specifické chemické reakci, zvané zasíťování.


Tento proces je nevratný a opakovaným ohřevem nelze výsledný polymer vrátit do původního stavu. Reakce neprodukuje vedlejší chemické látky, na rozdíl od rozpouštědlových a polyuretanových nátěrů. Její průběh je pro člověka bezpečný a nepůsobí navíc žádný zápach.


Mezi další charakteristické vlastnosti epoxidových podlah patří, kromě vynikající mechanické odolnosti a přilnavosti, také velmi nízká smrštitelnost (materiál si udržuje původní rozměry) a 100% odolnost proti vodě.


Epoxidové pryskyřice, které používáme se vyrábějí v České republice a splňují nejvyšší hygienické a bezpečnostní požadavky. Jsou čistě syntetické a nejsou na akrylátové bázi, což zásadně zvyšuje jejich mechanickou a chemickou odolnost.


Co to znamená? Epoxidové pryskyřice na akrylátové bázi (dostupné v hobby marketech) jsou sice levnější a snadněji se s nimi pracuje, avšak díky této úpravě po čase takové epoxidové podlahy praskají. To je dáno oslabením vnitřní struktury epoxidového materiálu.


To je jeden z důvodů, proč pracujeme pouze s čistě syntetickou pryskyřicí a proč poskytujeme na epoxidovou podlahu záruku 25 let.


Byly pro vás tyto informace užitečné?

Zanechte nám svůj mail a žádný další článek vám neunikne!


A sledujte nás na INSTAGRAMU!







Co je epoxidová podlaha?
Co je to epoxid?

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page