top of page

Jak správně namíchat epoxid?



Epoxidová pryskyřice se obvykle smíchává s tvrdidlem v poměru uvedeném v návodu na použití, který najdete na plechovce s epoxidovým materiálem. Je důležité přesně dodržet tento poměr, aby se dosáhlo správné reakce mezi pryskyřicí a tvrdidlem. Jedině tak získáte požadovaný výsledný materiál. Výrobců je mnoho, druhů epoxidů také a proto nejde uvést jeden použitelný poměr.


Postup pak vypadá následovně:

Připravte si potřebné množství epoxidové pryskyřice a tvrdidla v souladu s návodem k použití. Pro jistotu můžete také složku A - tedy epoxid promíchat krátce před smícháním.

Poté do epoxidu/ pryskyřice nalejte tvrdidlo v přesně daném poměru.


Teď přijdou podstatné informace:

  • Jak dlouho míchat? Podle návodu, nejčastěji cca 2-3 minuty - změřte si to a nedělejte to odhadem!

  • Čím míchat? Nejčastěji míchadlem určeným na epoxid. Jak vypadá? Jedná se o dvě vrtule umístěné proti sobě. To zaručí, že se směs bude míchat uvnitř nádoby a nebudete do ní nabírat vzduch, který je nežádoucí. Nepoužívejte tedy klasické míchací vřeteno určené například pro cementové nivelace!

  • Jakým způsobem míchat? Promíchejte směs rovnoměrně v celém prostoru nádoby na nízké otáčky, nešlehejte! Nechce cca 1 minutu stát.

Směs můžete poté aplikovat na požadovanou plochu.


Co se konkrétně může stát, když namíchám epoxid špatně?

  • Nedostatečně promíchaná epoxidová stěrka vám po aplikaci nemusí na některých místech ztvrdout. Zkrátka budete mít některá místa lepivá a barvící navždy.

  • Pokud epoxidovou stěrku promícháte špatným míchadlem a na vysoké otáčky, dostane se do směsi velké množství vzduchu. Na podlaze se vám pak objeví velké množství bublinek. To se stává nezkušeným amatérů i firmám poměrně často.


Máte otázky? Sledujte nás na sociálních sítích a přečtěte si další články!

Přihlašte do našeho individuálního kurzu aplikace epoxidové stěrky SVÉPOMOCÍ. Celým procesem vás provedeme krok za krokem a všem nástrahám při realizaci epoxidové podlahy se tak vyhnete obloukem!







Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page