top of page

RAL - zajímavosti o nej vzorníku barev na světě.

Aktualizováno: 24. 1.

  1. Co vlastně znamená označení RAL u vzorníku barevných odstínů.

  2. Jakých barev se přesně týká?

  3. Kde se toto označení vzalo?


Určitě každý z vás držel v ruce nějaký vzorník barev. Pravděpodobně to však byl vzorník odstínů malířských barev od jednoho konkrétního výrobce. Vzorník RAL je ovšem něco jiného.


RAL VZORNÍK JE GLOBÁLNÍ

RALový vzorník je celosvětově uznávaný standard pro odstíny barev a zejména laků, používaný hlavně ve stavebnictví.

Nám slouží pro určení barvy epoxidové stěrky na podlahu nebo stěnu.


Na světě existuje několik ucelených barevných soustav a každá je přizpůsobená potřebám v určité oblasti a to od interiérů až po digitální technologie.


Nejpoužívanější RAL Clasic má 213 odstínů včetně metalických. Označují se čtyřmístnými kódy, například čistě bílá je RAL 9003 (Signální bílá) a jedna z nejpoužívanějších šedých barev nese označení 7047 (televizní šedá).


TROCHA HISTORIE

O pořádek v barevných odstínech se samozřejmě postarali v Německu. Od roku 1927 postupně docházelo ke standardizaci číselného označení až do roku 1993, kdy se celý systém ustálil.

Ještě jedna důležitá poznámka!


ZAJÍMAVOST NA ZÁVĚR

Víte, že když necháte stroj namíchat dvakrát stejný odstín RAL - lidské oko uvidí rozdíl? Ano, naše oči jsou stále mnohem dokonalejší než nejmodernější míchací stroj.


Proto vždy dbáme na to, aby jedna zakázka byla aplikována v celém rozsahu z jedné várky. Tím si zajistíme dokonalý výsledek a spokojeného zákazníka.


Právě domíchávání materiálu je vždy ošidné a může se stát, že barva nebude totožná a původně jednobarevná podlaha bude mít dva odstíny. Dejte si na to pozor, pokud se chystáte aplikovat epoxidovou podlahu SVÉPOMOCÍ!



Líbil se vám článek? Chcete další zajímavé tipy a inspiraci? Přihlaste se k odběru novinek a vyplňte kontaktní formulář!

Projděte si webové stránky nebo nás kontaktujte a zeptejte se na to, co potřebujete vědět.


A sledute nás na INSTAGRAMU!






Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page