top of page

Beton nebo Anhydrit?

Aktualizováno: 11. 3.

V tomto článku najdete důležitá kritéria, která vám pomohou rozhodnout se správně. Na otázku beton nebo anhydrit se podíváme z hlediska následné aplikace epoxidové podlahy.

Na konci článku se dozvíte také pár velmi důležitých tipů. Tak tedy beton nebo anhydrit?


BETON

Hned na začátek si dovolím konstatovat, že beton je skvělý základ každé podlahy, ale čtěte dál!


V první řadě by betonová podlaha měla být zhotovená profesionální firmou, která vybere vhodný druh betonu právě pro vaši podlahu a pečlivě provede veškeré práce.


Právě výběr a aplikace správné technologie je podmínkou úspěchu. Betonovou podlahu není lehké realizovat. Proto je dobré investovat finanční prostředky do ověřené a profesionální firmy, která vám poskytne patřičné garance. Správně udělané dilatační spáry a mnoho dalších parametrů ovlivní i budoucí epoxidovou podlahu.


Beton zraje 28 dní a tuto lhůtu je nutné vždy dodržet. Průběh 28 dnů zrání je klíčovým časovým obdobím v životním cyklu betonu. Po 28 dnech dosáhne beton přibližně 90 % své konečné pevnosti.


Správně aplikovaná betonová podlaha vydrží desítky let bez významného zhoršení stavu a je odolná vůči vlhkosti. Právě tyto vlastnosti dělají z betonu nejlepší podklad pro aplikaci epoxidové podlahy. Ta v kombinaci s kvalitním podkladem splní na 100% požadavky vysoké odolnosti, trvanlivosti a estetické dokonalosti.


Proto si dovolím na otázku Beton nebo anhydrit odpovědět takto: pokud to jde, tak prosím beton.


ANHYDRIT

Na druhou stranu, anhydrit je druhem podlahového materiálu, který se stále více používá v moderní výstavbě. Je to alternativa k tradičním cementovým podlahám - betonu. Má několik specifických vlastností.


Anhydrit je chemicky podobný vápenci a lze jej zjednodušeně označit za sádrovec. Tento materiál je však v porovnání s betonem méně trvanlivý a není tak odolný proti vlhkosti.


Ačkoliv má anhydrit nesporné výhody, je z pohledu aplikace epoxidové podlahy méně vhodný. To však neznamená, že na anhydrit epoxidová podlaha nepatří. Epoxidové stěrky aplikujeme na anhydritové potěry celkem často. Kvůli nižší trvanlivosti v horizontu desítek let je ale potřeba říci, že postupná degradace anhydritu může negativně ovlivnit vlastnosti epoxidové podlahy v budoucnu.


Anhydrit také potřebuje delší dobu zrání a nelze na něj po jednom měsíci aplikovat epoxidovou stěrku. Délka zrání je ovlivňována zejména teplotou a vlhkostí.


NA ZÁVĚR: BETON NEBO ANHYDRIT?

  1. Máte-li na výběr - zvolte beton

  2. Nemáte-li na výběr - investujte do kvality anhydritu a počítejte s delší dobou zrání

  3. Anhydrit narozdíl od betonu není po vyzrání stálý a ztrácí v průběhu času - desítek let svou pevnost.

  4. Beton je nutné pečlivě vyrovnat - tedy aplikovat perfektně, jinak bude nutné pod epoxidovou stěrku přidat cementovou nivelaci.

  5. S betonem můžete vytvořit spád - např. v garáži nebo v koupelně. Anhydrit je samonivelační.


Tak tedy - poctivá podlaha, která bude dobrým základem vašeho domova je BETONOVÁ.


DŮLEŽITÉ INFO!

Jestli jste se rozhodli pro beton je nutné vybrat ten správný druh, protože beton není jen jeden. Na trhu je velké množství druhů betonů, které se také navíc různě povrchově upravují.


Rozhodně je pro epoxidovou stěrku (nátěr) nejlepší beton bez povrchových úprav i různých výplní. Například oblíbený drátkobeton je z pohledu epoxidové podlahy zcela nevhodný! To samé platí pro betonovou podlahu s vlákny. Na takové betony musíme aplikovat vrstvu cementové nebo epoxidové nivelace. To zbytečně celou podlahu prodraží.


Chcete vědět víc? Čtěte náš blog na webu a sledujte nás na INSTAGRAMU!





Máte nějaké dotazy? Zeptejte se nás!


Fotogalerie - Beton, nebo Anhydrit?



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page