top of page

Epoxidová stěrka a nátěr jsou zcela jiné kategorie!

Možná jste slyšeli o epoxidové podlaze, pryskyřičné podlaze, epoxidovém nátěru betonu nebo litých epoxidových stěrkách. Jak se v tom ale vyznat? Co jednotlivé pojmy znamenají?

Pro jasnou představu se držme dvou kategorií - nátěru a stěrky. Mezi nimi jsou zcela zásadní rozdíly.

Nátěr je lak. Velmi tenká vrstva barvy, nanášená válečkem, nejčastěji na beton.

Používá se často v garážích, průmyslových halách nebo chodbách. Pokud se epoxidový nátěr nanese v několika vrstvách a zachovají se všechny potřebné postupy, včetně epoxidové penetrace, vydrží toho hodně. Podlaha může mít zajímavou grafiku, jako např. obchod Nike na Praze 1 - viz. foto.

Esteticky je však taková varianta pro interiér domu nebo bytu nedostatečná. Nátěr kopíruje přesně povrch podkladu. Pro jasnou představu si můžete prohlédnout podlahu v podzemních garážích OC.

Epoxidová stěrka je materiál úplně jiný: chemicky i vizuálně. Je to hmota a táhne se jako med. Nanáší ve 2-3 vrstvách z nichž má každá tloušťku minimálně 1-2mm. Díky tomu vytvoří na podkladu samostatnou a velmi odolnou vrstvu.


Takovou vrstvu nelze hloubkově poškodit, pouze povrchově poškrábat a znovu rozleštit. Odolá kamínkům na pneumatikách SUV aut, každodennímu náporu velkého množství lidí i působení vody a chemikálií v koupelně nebo i myčce aut - viz. druhá ukázka.


Syntetické epoxidové stěrky jsou považovány za nejodolnější podlahy vůbec. Pro její hloubkové poškrábaní a poškození je potřeba táhnout po zemi bankovní trezor nebo bušit silou velkým kladivem.


Mají ještě jednu skvělou vlastnost. Jsou oblíbené v interiérech domů díky své estetické dokonalosti - jednolitému a lesklému povrchu. Možnosti designu jsou nekonečné od jednobarevných variant, mramorování, metalíz, nebo 3D efektů.


O tam ale zase příště!

Líbil se vám článek? Chcete další zajímavé tipy a inspiraci? Sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu!


Projděte web a zeptejte se na to, co vás zajímá!




505 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page