top of page

3D PODLAHA z epoxidové pryskyřice a fototapety.

4. díl seriálu Designy epoxidových podlah.


3D podlahy z epoxidové pryskyřice jsou oblíbené na celém světě. Dechberoucí efekty mořské hladiny nebo propastí shlédlo na YouTube a Pinterestu miliony lidí.


I naše videa na kanále YouTube (odkaz níže) mají neočekávaný úspěch. Podívejte se!


  1. Co jsou 3D podlahy s fototapetou?

  2. Z čeho se vyrábějí 3D podlahy?

  3. Jaký je postup výroby 3D podlahy?

  4. Kolik stojí 3D podlaha?


Na tyto čtyři základní otázky vám v krátkosti odpovím v tomto článku.


3D podlahami se dlouhodobě zabývám. Jejich realizace je velmi specifická a málokterá firma tuto technologii ovládá. Vyžaduje totiž znalosti ze dvou naprosto odlišných oblastí - tapet a epoxidových pryskyřic.


Díky tomu, že mou druhou vášní jsou právě tapety, představují pro mě 3D podlahy krásný průsečík mých dvou oblíbených řemeslných oborů.



3D podlaha s fototapetou se skládá z těchto vrstev:

  • čistý, rovný, nesavý podklad

  • samolepící fototapeta

  • 1-2 vrstvy epoxidové transparentní pryskyřice

Podklad je důležitý, abyste dokázali 3D fototapetu nalepit dobře, bez kazů. Nepodceňujte tento krok!


Zakázková výroba Fototapety na míru není levná záležitost. Cena se liší podle výrobce, kvality a velikosti zakázky. Pohybuje se mezi 800- 3500,- Kč/ m2.


Doporučuji vzít fototapetu samolepící, z kvalitního a pevného materiálu s nesavým povrchem - vinyl (PVC). Čím kvalitnější bude digitální tisk a materiál, tím lepšího efektu dosáhnete!


Pozn. Nikdy nezalévejte papírovou fototapetu, klasickou vliesovou fototapetu z e-shopu, která není určená na podlahu. Zalévání pryskyřicí by jí vůbec neprospělo a výsledek vaší práce by byl katastrofální!


Nalepení samolepící fototapety vyžaduje zručnost a je dobré podívat se na návody, než se do takové práce pustíte.


Až bude fototapeta na místě, pustíte se do zalévání pryskyřicí.


Pozn. Tam, kam svítí přímé sluníčko, nedoporučuji 3D podlahu vůbec aplikovat. Každá, i ta nejkvalitnější epoxidová pryskyřice, časem trochu žloutne. Levná rychle, kvalitní pomaleji.


Pokud aplikujeme 3D podlahu my, používáme speciální transparentní čistě syntetickou pryskyřici, která má žloutnutí zpomalené nejenom UV filtry, ale také speciální složkou, která způsobuje mírně fialový nádech. Tento postup se nám velmi osvědčil a naše 3D podlahy zůstávají dlouhé roky krásné. I tak doporučuji klientům aplikovat 3D podlahu do míst jako je koupelna, chodba, atd.


Zalévání epoxidovou pryskyřicí doporučuji ve dvou vrstvách, z nichž každá bude mít tloušťku cca 1-2mm. Proč? Pokud nalejete silnou vrstvu epoxidové pryskyřice najednou, můžete si tím způsobit několik problémů současně.


Pro příklad zmíním dva:

1. tapeta se vám při zalévání může odlepit - v tu chvíli s tím nic neuděláte, ale můžete to druhou vrstvou trochu zachránit.

2. čím je vrstva epoxidové pryskyřice silnější, tím více a rychleji se zahřívá - to znamená, že se vám může stát, že fototapetu poškodí, nebo vám začne tuhnout pod rukama.


Kolik stojí epoxidová pryskyřice na 3D podlahu? To záleží na tom, jak silnou vrstvu epoxidové pryskyřice aplikujete. Doporučujeme cca 4 mm, rozdělených do dvou vrstev.

Cena na 1m2 materiálu v této síle se může pohybovat od 2,5 do 3,5 tis. Záleží na kvalitě a přesné spotřebě pryskyřice.


Kde hledat grafické podklady pro fototapetu? O tom jsme už psali. Článek byste měli najít v sekci doporučené - níže.


Uvažujete o aplikaci svépomocí, nebo to necháte na profesionálech? Záleží na vás!


Chcete se poradit nebo zeptat na podrobnosti? Volejte a napište!


Líbil se vám článek? Chcete další zajímavé tipy a inspiraci? SLEDUJTE NÁS NA INSTAGRAMU!


Projděte web a zeptejte se na to, co vás zajímá!




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page