top of page

Jaké jsou lité podlahy? - 1. díl


Lité podlahy představují skupinu moderních podlahových systémů, ve kterých však panuje značný zmatek v představách koncových zákazníků. Vůbec se tomu nedivím, protože tento obor stavebnictví se velmi rychle vyvíjí a pojmenování těch samých materiálů má několik variant. I proto jsou dohledatelné informace na internetu často neaktuální a zavádějící. Jak se v tom tedy zorientovat? Jaké jsou lité podlahy?


Pro začátek: litá podlaha = litá podlahovina = lité podlahové systémy = litá stěrka, ... To všechno jsou často názvy pro stejný materiál. Materiál se zkrátka lije, roztahuje a patří na podlahu.


Upřímně, kdybychom měli projít všechny dostupné druhy a typy litých podlah, bylo by to na velmi dlouhý článek. Pokusím se ale v krátkosti popsat lité podlahy z hlediska zákazníka, který uvažuje o finálním povrchu z epoxidové stěrky. Předpokládám, že právě proto jste nyní na našem webu.


Lité materiály jsou v současném světě stavebnictví základem téměř každé podlahy. Můžeme je rozdělit podle různých hledisek, ale pro naši potřebu bude nejlepší dělení na základové-podkladové a finální lité podlahy.


Podklad - litý podlahový potěr

Do této kategorie patří anhydritové podlahy a cementové potěry (nivelačky). Jejich vhodnost pro váš interiér nejlépe posoudí odborná firma, která tyto lité podlahy aplikuje, nebo na ně prodává materiál. Lité podlahové potěry jsou vhodné pro instalaci podlahového topení a slouží jako skvělý základ nejenom pro aplikaci epoxidové nebo polyuretanové finální lité stěrky.


Do této kategorie se řadí i další podlahové potěry od různých výrobců, např. pěnobeton nebo litá betonová podlaha Cemflow a další. Tyto zmíněné podlahy ale nejsou vhodné pod epoxidovou stěrku z několika důvodů a je třeba provést různá opatření, která mohou epoxidovou podlahu zbytečně prodražit.


Zde bychom ovšem rádi zmínili, že do této kategorie nepatří klasická betonová podlaha, avšak právě betonová podlaha je tím nejlepším základem pro aplikaci epoxidové lité stěrky vůbec. Opět pozor - jsou betonové podlahy, které mají tzv. technologická vylepšení (obsahují např. tkaninu, ocelové drátky), jenže v tomto případě nemusí být vhodné pro epoxidovou a polyuretanovou finální stěrku.


Co z toho vyplývá?

Před rozhodnutím, jaké konkrétní technického řešení vyberete, oslovte nejenom toho, kdo vám bude základní litou podlahu aplikovat (nebo prodávat materiál), ale také toho, kdo bude aplikovat finální litou stěrku. Variant řešení je mnoho a vždy je potřeba zvážit jednotlivé potřeby a parametry konkrétního stavebního projektu. Jakékoliv zobecnění je zavádějící.


Můžete se také rozhodnout poptat celé řešení od jedné firmy. Zde je potřeba pečlivě zvážit, zda firma ovládá perfektně také finální vrstvu, ať už se jedná o litou epoxidovou, nebo polyuretanovou podlahu. Ačkoliv mluvíme stále o lité podlaze, nároky na estetickou kvalitu takové lité podlahoviny, jsou v případě finální vrstvy výrazně vyšší.


Příklady sestavy podlahového systému s epoxidovou, popř. polyuretanovou podlahou.

  1. beton (kvalitně aplikovaný) + epoxidová stěrka

  2. beton (ručně aplikovaný, s nerovnostmi) + nivelační stěrka + epoxidová stěrka

  3. anhydrit (kvalitně) + epoxidová stěrka

  4. anhydrit (s nerovnostmi) + nivelační stěrka + epoxidová stěrka

  5. cementová stěrka + epoxidová stěrka

Nevhodné typy podkladu vyřeší kvalitní nivelační stěrka. Jaká to je?

Já ze svých zkušeností doporučuji například Weberfloor 4160, nebo speciální nivelační stěrku Weberfloor epox určenou, jako podklad pod epoxidové nátěry nebo stěrky.


Co vás čeká v druhém díle?

Finální vrstva - epoxidová nebo polyuretanová podlaha?

Na první pohled vypadají stejně. Avšak jejich vlastnosti i chemické složení a reakce jsou rozdílné.


Podlahám se věnuji mnoho let a znám oba druhy těchto litých stěrek. Dovolím si v příštím článku prezentovat svůj odborný názor, který dále rozvedu a přidám:

Základní rozdíly mezi epoxidem a polyuretanem v 6-ti bodech.


Zanechte nám svůj mail a žádný další článek vám neunikne!


A sledujte nás na INSTAGRAMU!





205 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page