top of page

Jak dlouho schne epoxidová podlaha?



Rychlá odpověď zní 24 hodin. To ale není zdaleka všechno - čtěte dál a zjistíte, jak skutečně probíhá proces tuhnutí, co všechno ho ovlivňuje a jak se dá s těmi 24 hodinami kouzlit.


V první řadě ale nahradíme slovo schne, slovem tuhne. Epoxid totiž neobsahuje vodu a tak se z něj žádná vlhkost neodpařuje.


Doba tuhnutí epoxidové stěrky závisí na několika faktorech, jako jsou teplota a vlhkost prostředí a tloušťka vrstvy aplikované stěrky. Obecně platí, že při teplotě okolo 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu kolem 50 % by měla být epoxidová stěrka pochozí asi po 24 hodinách.


Nicméně, při nižších teplotách nebo vyšší vlhkosti vzduchu bude doba tuhnutí delší, zatímco při vyšších teplotách nebo nižší vlhkosti vzduchu bude doba tuhnutí kratší.


A proto vám dobře radíme, neaplikujte v zimě epoxidové stěrky v nevytápěných garážích a naopak ať vás vůbec nenapadne v horkých letních dnech aplikovat epoxid ve velkých a členitých plochách.


Rychlost tuhnutí epoxidové stěrky závisí však hlavně na typu použitého tvrdidla. Tvrdidlo je složkou epoxidového systému, která způsobuje, že epoxidová pryskyřice polymeruje a stává se tvrdou a pevnou.


Existuje mnoho různých typů tvrdidel a můžete sehnat i tvrdilo 2x i vícekrát rychlejší nebo pomalejší než je standard. Je však s nimi potřeba zacházet opatrně, protože rychlejší tvrdilo v kombinaci s vyšší teplotou vzduchu může způsobit, že ani nestihnete hmotu promíchat.


Co je ale důležité a ještě jsme nezmínili je proces, který je skrytý a probíhá ještě několik dní po ztuhnutí epoxidové stěrky. Říká se tomu post-reakce.


Epoxidová stěrka se po 24 hodinách sice může zdát tvrdá a pevná, ale chemické odolnosti vůči vodě a dalším látkám se obvykle dosáhne až po několika dnech.

Důvodem proč trvá několik dní, než epoxidová stěrka dosáhne plné chemické odolnosti, je to, že chemická reakce mezi epoxidovou pryskyřicí a tvrdidlem pokračuje i po té, co je stěrka pochozí.


Během post-reakce se malé molekuly, které se při tvrdnutí vytvořily, spojují do větších a složitějších struktur, což zvyšuje sílu a stabilitu stěrky. Post-reakce může trvat několik dní.


V praxi to znamená, že po aplikaci poslední vrstvy epoxidové stěrky, můžete po podlaze chodit v ponožkách po třech dnech najet autem do garáže, ale s vodou a chemickými látkami začněte vaši podlahu zkoušet až po 7 dnech.


Chcete si udělat epoxidovou podlahu svépomocí? Přihlašte se do našeho unikátního kurzu a my vás provedeme celým procesem krok za krokem!


Líbil se vám článek? Chcete další zajímavé tipy a inspiraci?


Sledujte nás na sociálních sítích!










Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page