top of page

Bílá podlaha - krásná a moderní.

Aktualizováno: 11. 8. 2023

Ale není to s ní tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát!


Určitě jste i vy obdivovali čistý moderní interiér s nádhernou bílou podlahou, která kontrastovala s luxusním dřevěným nábytkem. Minimalistický styl je dnes v módě a bílá podlaha jej může krásně podtrhnout.


Avšak bílá barva v interiéru nebude navždy bílá a je třeba s tím počítat. Čtěte dál!

Syté barevné odstíny a také bílá barva nejvíce reagují na ultra-fialové záření slunce. Žádný materiál tomuto záření časem neodolá. Za pár let barva začíná měnit nepatrně svůj odstín. To by zas tak nevadilo, kdyby to probíhalo rovnoměrně...


Jenže tomu tak prakticky nebývá. Představte si, že na jednu část čistě bílé podlahy, skříně, nebo sedačky, svítí přímé slunce a další část je stále zakrytá - na podlaze stojí stůl, na sedačce je umístěn oblíbený polštář atd. Den po dni se odstín pomalu mění a v horizontu let zjistíte, že část, která byla zakrytá je krásně bílá, zatímco okolí nepatrně změnilo odstín směrem k odstínu slonové kosti.


Za viníka vzniklé situace můžete považovat samozřejmě slunce, ale i obchodníka, který vám tvrdil, že jeho materiál odolává slunečnímu záření. Nikdy tomu nevěřte - žádný materiál toto neumí a bohužel ani žádná epoxidová stěrka.


Výrobci sice vylepšují své materiály, tak aby UV záření odolávali co nejdéle a opravdu se daří toto barevné znehodnocení časově velmi dobře ovlivňovat, nicméně k dokonalosti, kterou výrobci prezentují, to má stále daleko.


A slunce v tom není samo... za tento problém může také náš super citlivý zrak. Lidské oko sice vnímá jen 3 základní barvy (červenou, modrou, zelenou), ale dokáže rozlišit až 10 000 000 odstínů! Náš zrak je zkrátka úžasný a žádná drobná vizuální vada mu neunikne.


Mimochodem takto citlivé jako naše oči, nejsou ani stroje míchající odstíny pro výrobu barev a laků. A to je důvod, proč je důležité při aplikaci lité epoxidové podlahy pracovat s materiálem z jedné šarže, aby nedošlo k posunu odstínu.


Toužíte-li stále po čistě bílé epoxidové podlaze máte dvě možnosti. My doporučujeme našim zákazníkům vybírat z jemných odstínů bílé (do hněda/do žluta) a aplikovat takovou podlahu do místností, které nejsou orientovány na jih nebo kde nehrozí přímý sluneční svit.


Zaujal vás článek, chcete další informace? Projděte si náš web!


Máte otázky? Kontaktujte nás! Jsme tu pro vás každý den PO-NE 8:00-20:00


TIP! Sledujte nás na instagramu!












76 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page