top of page

Epoxidová podlaha v IMITACI TERACA

Aktualizováno: 20. 11. 2023

3. díl seriálu Designy epoxidových podlah.


Díky bezkonkurenční variabilitě epoxidových stěrek, můžeme směle pokračovat v další imitaci, konkrétně si rozebereme imitaci teraca.


Na začátek je potřeba zmínit, že teraco je samo o sobě vlastně imitací - jedná se totiž o umělý kámen.


Krásné podlahy z teraca můžete obdivovat zejména ve veřejných budovách z první poloviny 20.století. A mimochodem víte, že chodník slávy v Hollywoodu je také tvořen tímto materiálem?


Někdy se stává, že nás osloví zákazník s požadavkem opravy stávajícího teraca, nebo chce podlahu novou, avšak v původním dekoru.


Epoxidová podlaha v imitaci teraca nejenže skvěle napodobí každý požadovaný dekor, ale poskytuje navíc vyšší uživatelský standard. Epoxidová stěrka se, na rozdíl od teraca, snadněji čistí, je mechanicky i chemicky stabilnější a odolnější a navíc je její aplikace snadnější.


Jaký je postup?


Epoxidová stěrka se aplikuje na stávající podlahu nebo teraco s pomocí vhodného adhezního můstku, nebo epoxidové penetrace (u betonu). Původní teraco se až na výjimky neodstraňuje!


Následují dvě vrstvy epoxidové stěrky. První je podkladová a druhá v požadovaném designu imitace teraca. Ten se tvoří kombinací různobarevných akrylátových chipsů, přičemž jejich velikost lze libovolně upravovat.


Tyto chipsy je důležité rovnoměrně aplikovat na ještě nezatvrdlou vrstvu probarvené epoxidové stěrky. Tuto techniku je potřeba si předem vyzkoušet, nebo se poradit s profesionálem.


Následně se chipsy přetřou polyuretanovým transparentním lakem, nebo ještě lépe transparentní epoxidovou pryskyřicí. PU lak je mechanicky méně odolný i když se aplikuje ve dvou vrstvách. I když je tato varianta velmi rozšířená my ji nedoporučujeme. Naše podlahy uzavíráme právě epoxidovou pryskyřicí, která je mnohem odolnější a jedná se v zásadě o stejný materiál jako epoxidová stěrka, akorát neprobarvený.


Dvě rady:

1. Chipsy nesypte přímo na podlahu, ale ideálně je rozfoukejte z předem připravené desky.

2. Při kombinaci několika odstínů chipsů si směs namíchejte dopředu a aplikujte vše najednou.


Pokud epoxidovou stěrku v imitaci teraca vyrábíme my, vyrobíme v atelieru 2-4 vzorky a společně se zákazníkem vybereme ten nejvhodnější.


Pokud se rozhonete aplikovat si epoxidovou stěrku v imitaci teraca svépomocí, obraťte se na nás! Můžeme vás celým procesem provést krok za krokem, tak aby byl výsledek vaší práce ten nejlepší! Více se dočtete na našem webu v sekcí SVÉPOMOCÍ.





Fotografie jsou z jedné koupelny, kde si majitelka přála novou podlahu v duchu původního teraca, avšak v moderním provedení.

Líbil se vám článek? Chcete další zajímavé tipy a inspiraci?


Sledujte nás na INSTAGRAMU!







Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page